Archive | Tuunaus

RSS feed for this section

Tee se itse -kalenteri

kalenteri_16kalenteri_11kalenteri_6Vaikka eletään jo maaliskuuta, on meidän tämän vuoden kalenteri ollut vielä hankkimatta. Tuumasta toimeen siis. Koska en jaksanut alkaa etsimään mieleistä kalenteria, tulostin netistä tavalliselle kopiopaperille kalenteripohjan, jokaiselle kuukaudelle oman.

Valmistus:

 • Leikkaa tulostetut  kalenteripohjat samankokoisiksi ja nido nitojalla yhteen kahdesta kohdasta.
 • Leikkaa viivaimen ja katkoteränveitsen avulla katkoviivat yläreunaan, josta sivu on helppo repäistä ja vaihtaa uuteen kuukauteen sen vaihtuessa.
 • Leikkaa alustaksi haluamasi kokoinen tukeva pahvi, jonka voi päällystää esim. liitutauluteipillä, jolloin alustaan  voi kirjoittaa liidulla meneillään olevan kuukauden nimi.
 • Nido kalenterinpohjat  nitojalla kiinni alustaan.
 • Valitse kuva kalenteriin ja kiinnitä se alustaan kiinni pyykkipojalla. Tarvittaessa kuva on helppo vaihtaa uuteen.

Itse valitsin kalenteriin  Joutomaan, Saapasjalkakissan sunnuntai -kuvan.

Mausteet järjestykseen

maustepurkit_1maustepurkit_3maustepurkit_2maustepurkit

Keittiömme maustelaatikossa alkoi olla hallitsematon kaaos. Oli auenneita pusseja, vanhentuneita mausteita sekä se kaaos, jonka seasta ei löytänyt ikinä sitä oikeaa maustetta. Viime keväänä hankitut pikkupurkit mausteille oli unohtunut laatikkoon tyhjinä eli alkoi täyttö operaatio. Vanhentuneet mausteet päätyivät biopönttöön ja purkitetut mausteet saivat kohokirjoittimella nimensä kylkeen.

Päivittäisessä käytössä olevat mausteet säilyvät hellan vieressä Jars-purkeissa, jotka saivat myös tarrat kansiinsa. Purkkeja pidetään ”maustetornissa”, joka on rakennettu kahdesta ruosteisesta kakkuvuoasta. Vuokien läpi on porattu reiät, joiden läpi on pujotettu kierretanko. Vuoat pysyvat paikoillaan prikan ja mutterin avulla.

Hedelmäkorista valaisimeksi

hedelmäkorivalaisin_1valaisin_3Yläkerramme eteistila tarvitsi valaisinta.  Säilytykseen tarkoitettu metallilankakori löytyi prismasta, josta idea sitten lähti. Kaapista löytyi valmiiksi lampun pidin ja johto, jotka oli joskus aikaisemmin purettu vanhasta, käytöstä poistetusta valaisimesta. (Uutenakaan ostettuna tuo pidin ja johto ei  ole kovin kallis investointi.) Koska korissa oli valmiiksi aukkopohjassa, josta johdon sai pujotettua, ei suurempia valmisteluja valaisimen tekoon tarvinnut tehdä.

Eli helppo, nopea ja halpa tapa tuunata itselle suosittu metallilanka valaisin on ostaa vain kori, joka pienellä muutoksella muuttuu valaisimeksi.

Tarvikkeet: 

 • metallilankakori
 • lampun pidin ja johto

 

 

Tervetuloa!

räsymatto

Talvi tuli ja talvi taitaa myös mennä. Tuli taivaalta sitten lunta, räntää tai vettä on talvella puuportaat erittäin liukkaat. Nopea ratkaisu liukkuuteen on heittää portaille räsymatto, joka samalla toivottaa myös vieraat tervetulleeksi!

Harjan uudet vaatteet

harja

harjaharja

Hieman kulahtanut, mutta käyttökelpoinen harja saa uuden elämän pienellä tuunauksella. Nykyään näkee paljon, että virkattuja pitsiliinoja on kiinnitetty puiden runkoihin, aitoihin, valopylväisiin miksei myös harjanvarsiin koristeiksi. Tämä harja tuunattiin virkkaamalla lankakerän loppu harjanvarteen ”sukaksi”.  16kjs suljettiin renkaaksi ja virkattiin pylvästä, kunnes ”sukka” oli halutun pituinen.  Koristeena on virkattu kukka, johon on kiinnitetty vanha nappi.

 

Taulu+hylly

tauluhylly

tauluhyllytauluhylly

tauluhylly

Uuteen olohuoneeseen taulut laitettiin esille niille rakennetulle hyllylle. Hyllyn valmistukseen käytettiin raakalautaa, joka maalattiin valkoiseksi. Seinään hylly kiinnitettiin tavallisilla kulmaraudoilla. Hyllylle seinää vasten nojaamaan laitettiin vanha ikkunanpoka sekä Taito shopista ostettu vanha kansakoulutaulujuliste. Taito Shopista löytyy seitsemän eri vaihtoehtoa julisteeseen, jotka kaikki ovat lähes yhtä ihania. Tässä hyllyssä julisteen kuvana on Orvokkeja.

 

Kahvihetki kahdelle.

puutarha

puutarha

Rautaiset, lasten puutarhakaluste  setti on löytö roskalavalta, joka tuunattiin maalaamalla ne kalustemaalilla sekä päällystämällä pöydän ja tuolien tasaiset pinnat uudelleen. Rautaosat hiottiin kauttaaltaan, jonka jälkeen maali tuputettiin superloonin avulla niiden pintaan.

puutarhapuutarha

Pöydänpinta maalattiin kalustemaalilla, jonka pintaan kiinnitettiin pitsiliina maalin ollessa vielä märkä. Myös pitsiliinan pinta maalattiin kahdesti kalustemaalilla pensselin avulla.

puutarhapuutarhapuutarhapuutarha

Tuolin istuinosa uusittiin leikkaamalla levystä, katkoteräveitsen avulla pyöreä alusta, johon porattiin muutama reikä. Istuinosa päällystettiin ohuella vaahtomuovilla sekä vahakankaalla, jotka nidottiin niittipyssyllä istuinlevyyn kiinni. Reunat siistittiin leikkaamalla ylimääräinen pois saksilla. Lopuksi istuinosa kiinnitettiin runkoon liimalla kuumaliimalla.

Tomaattitarha

tomaattitarhatomaattitarhatomaattitarha

Haaveiletko tomaattitarhasta? Parvekkeelle ja pienelle terassille sopiva ”tomaattitarha” syntyy helposti. Tarvitset vain ruukkuja, haravia sekä juuttinarua. Istuta tomaatintaimet istutusruukkuihin/koreihin, paina harava multaan ja sido juuttinarut haravanpiikeistä koriin kiinni. Kiedo narut tomaatinoksiin tukea antamaan.  Voit istuttaa koreihin myös herneitä!

Valaisin

valaisin

valaisinvalaisin

Vanhan, muovisen valaisimen kupun päivittämiseen tarvitset:

 • hiomapaperia
 • pensselin
 • kipsinauhaa
 • kevyttasoitetta
 • harmaata maalia

Hio valaisimen muovikupu kauttaaltaan hiomaperilla. Puhdista pinta. Jotta kuvun sisäpinta pysyisi valkoisena, laita kuvun pintaan veden avulla kipsinauhaa. Anna kuivua. Tämä vaihe ei ole välttämätön, jos valaisimen sisäosan värillä ei ole väliä tai sen käsittelee jotenkin muuten esim. maalaamalla sraymaalilla. Sekoita kevyttasoite ja maali keskenään. Levitä seos kuvun pintaan pensseliä käyttäen. Anna kuivua. Tee kevyt välihionta, ennen toisen kerroksen levittämistä. Levitä toinen kerros tasoitetta  joko pensselillä tai esim. taikinanuolijaa apuna käyttäen. Anna jälleen kuivua. Hio pinta lopuksi tasaiseksi pyörivin liikkein. Puhdista pinta.

Valaisimen tuunaukseen voit käyttää remontista jääneet tasoite ja maalin loput. Valaisimen väriä voit muutella sekoittamalla tasoitteen joukkoon ihan minkä väristä maalia vaan!

 

 

 

TIK tak

tiktak

 

Kakkuvuoasta seinäkelloksi…

tiktak

 

Kellon valmistukseen tarvitset vuoan, koneiston ja poran. Helppoa. Poraa vuoan keskellä koneistoon sopiva reikä. Pujota koneiston tappi reiästä ja kiinnitä viisarit. Erilaisia koneistoja ja viisareita löytyy mm. Clas Ohlsonilta.

 

tiktak