Archive by Author

Tee se itse -kalenteri

kalenteri_16kalenteri_11kalenteri_6Vaikka eletään jo maaliskuuta, on meidän tämän vuoden kalenteri ollut vielä hankkimatta. Tuumasta toimeen siis. Koska en jaksanut alkaa etsimään mieleistä kalenteria, tulostin netistä tavalliselle kopiopaperille kalenteripohjan, jokaiselle kuukaudelle oman.

Valmistus:

 • Leikkaa tulostetut  kalenteripohjat samankokoisiksi ja nido nitojalla yhteen kahdesta kohdasta.
 • Leikkaa viivaimen ja katkoteränveitsen avulla katkoviivat yläreunaan, josta sivu on helppo repäistä ja vaihtaa uuteen kuukauteen sen vaihtuessa.
 • Leikkaa alustaksi haluamasi kokoinen tukeva pahvi, jonka voi päällystää esim. liitutauluteipillä, jolloin alustaan  voi kirjoittaa liidulla meneillään olevan kuukauden nimi.
 • Nido kalenterinpohjat  nitojalla kiinni alustaan.
 • Valitse kuva kalenteriin ja kiinnitä se alustaan kiinni pyykkipojalla. Tarvittaessa kuva on helppo vaihtaa uuteen.

Itse valitsin kalenteriin  Joutomaan, Saapasjalkakissan sunnuntai -kuvan.

Mausteet järjestykseen

maustepurkit_1maustepurkit_3maustepurkit_2maustepurkit

Keittiömme maustelaatikossa alkoi olla hallitsematon kaaos. Oli auenneita pusseja, vanhentuneita mausteita sekä se kaaos, jonka seasta ei löytänyt ikinä sitä oikeaa maustetta. Viime keväänä hankitut pikkupurkit mausteille oli unohtunut laatikkoon tyhjinä eli alkoi täyttö operaatio. Vanhentuneet mausteet päätyivät biopönttöön ja purkitetut mausteet saivat kohokirjoittimella nimensä kylkeen.

Päivittäisessä käytössä olevat mausteet säilyvät hellan vieressä Jars-purkeissa, jotka saivat myös tarrat kansiinsa. Purkkeja pidetään ”maustetornissa”, joka on rakennettu kahdesta ruosteisesta kakkuvuoasta. Vuokien läpi on porattu reiät, joiden läpi on pujotettu kierretanko. Vuoat pysyvat paikoillaan prikan ja mutterin avulla.

Amppeli

amppeli_1

amppeli_2

amppeliPihassamme kasvaa nurmikon sijasta sammalta ja se piti  hyödyntää jotenkin ennenkuin lapio iskisi maahan ja kääntäisi maan ympäri. Syntyi amppeli (ensin siitä piti tulla sammalkuusi). Työn siis jäädessä syksyllä kesken syntyi siitä ohimennen oiva koriste terassille.

Tarvikkeet:

 • kanaverkkoa
 • risua
 • sammalta
 • rautalankaa
 • ripustukseen: ketjua ja avainrenkaita

Muotoile kanaverkosta halutun kokoinen kartio ja täytä se sammaleella. Pujota pintaan risua. Viimeistele amppeli sitomalla pintaan ohutta   rautalankaa. Kiinnitä kanaverkon yläreunaan tasaisesti kolme avainrengasta ja pujota niihin kiinni samanmittaiset ketjut.

Hedelmäkorista valaisimeksi

hedelmäkorivalaisin_1valaisin_3Yläkerramme eteistila tarvitsi valaisinta.  Säilytykseen tarkoitettu metallilankakori löytyi prismasta, josta idea sitten lähti. Kaapista löytyi valmiiksi lampun pidin ja johto, jotka oli joskus aikaisemmin purettu vanhasta, käytöstä poistetusta valaisimesta. (Uutenakaan ostettuna tuo pidin ja johto ei  ole kovin kallis investointi.) Koska korissa oli valmiiksi aukkopohjassa, josta johdon sai pujotettua, ei suurempia valmisteluja valaisimen tekoon tarvinnut tehdä.

Eli helppo, nopea ja halpa tapa tuunata itselle suosittu metallilanka valaisin on ostaa vain kori, joka pienellä muutoksella muuttuu valaisimeksi.

Tarvikkeet: 

 • metallilankakori
 • lampun pidin ja johto

 

 

Tervetuloa!

räsymatto

Talvi tuli ja talvi taitaa myös mennä. Tuli taivaalta sitten lunta, räntää tai vettä on talvella puuportaat erittäin liukkaat. Nopea ratkaisu liukkuuteen on heittää portaille räsymatto, joka samalla toivottaa myös vieraat tervetulleeksi!

Ovikoriste talveen

ovikoriste

ovikoriste

Tarvikkeet:

 • kanaverkkoa
 • rautalankaa
 • sammalta
 • risua

Leikkaa kanaverkosta halutun kokoinen pala ovikoristeeseen. Taita se kahtia ja muotoile pihtien avulla kanaverkosta sydämen muotoinen aihio. Muista jättää täyttöaukko. Täytä aihio sammaleella ja risuilla. Sulje täyttöaukko. Lopuksi voit vielä työstää sydämen pintaa  työntämällä terävällä esim. pihtien kärjellä sammalta päällipuolelta kanaverkon reikiin. Voit myös lisätä risua vielä tässä vaiheessa, jolloin kanaverkko peittyy paremmin näkyvistä. Viimeistele sydän kieputtamalla pintaan rautalankaa, joka samalla sitoo sammaleen ja risun tiukasti kiinni kanaverkkoon.

Harjan uudet vaatteet

harja

harjaharja

Hieman kulahtanut, mutta käyttökelpoinen harja saa uuden elämän pienellä tuunauksella. Nykyään näkee paljon, että virkattuja pitsiliinoja on kiinnitetty puiden runkoihin, aitoihin, valopylväisiin miksei myös harjanvarsiin koristeiksi. Tämä harja tuunattiin virkkaamalla lankakerän loppu harjanvarteen ”sukaksi”.  16kjs suljettiin renkaaksi ja virkattiin pylvästä, kunnes ”sukka” oli halutun pituinen.  Koristeena on virkattu kukka, johon on kiinnitetty vanha nappi.

 

Taulu+hylly

tauluhylly

tauluhyllytauluhylly

tauluhylly

Uuteen olohuoneeseen taulut laitettiin esille niille rakennetulle hyllylle. Hyllyn valmistukseen käytettiin raakalautaa, joka maalattiin valkoiseksi. Seinään hylly kiinnitettiin tavallisilla kulmaraudoilla. Hyllylle seinää vasten nojaamaan laitettiin vanha ikkunanpoka sekä Taito shopista ostettu vanha kansakoulutaulujuliste. Taito Shopista löytyy seitsemän eri vaihtoehtoa julisteeseen, jotka kaikki ovat lähes yhtä ihania. Tässä hyllyssä julisteen kuvana on Orvokkeja.

 

Kahvihetki kahdelle.

puutarha

puutarha

Rautaiset, lasten puutarhakaluste  setti on löytö roskalavalta, joka tuunattiin maalaamalla ne kalustemaalilla sekä päällystämällä pöydän ja tuolien tasaiset pinnat uudelleen. Rautaosat hiottiin kauttaaltaan, jonka jälkeen maali tuputettiin superloonin avulla niiden pintaan.

puutarhapuutarha

Pöydänpinta maalattiin kalustemaalilla, jonka pintaan kiinnitettiin pitsiliina maalin ollessa vielä märkä. Myös pitsiliinan pinta maalattiin kahdesti kalustemaalilla pensselin avulla.

puutarhapuutarhapuutarhapuutarha

Tuolin istuinosa uusittiin leikkaamalla levystä, katkoteräveitsen avulla pyöreä alusta, johon porattiin muutama reikä. Istuinosa päällystettiin ohuella vaahtomuovilla sekä vahakankaalla, jotka nidottiin niittipyssyllä istuinlevyyn kiinni. Reunat siistittiin leikkaamalla ylimääräinen pois saksilla. Lopuksi istuinosa kiinnitettiin runkoon liimalla kuumaliimalla.